Mirada Mironiana és un dels projectes +ART de l’escola FEDAC Horta que convida els alumnes d’infantil 5 a donar una nova vida als materials que la societat ja no considera útils. Inspirats en l’obra de Joan Miró, els nens i nenes han creat escultures plenes de creativitat i imaginació, transformant deixalles en art.
QUÈ HA INSPIRAT EL PROJECTE?
El motor d’aquest projecte és la voluntat d’apropar l’art als infants d’una manera vivencial, creativa i sostenible L’univers visual de Joan Miró, un artista capaç de trobar poesia en els objectes quotidians, n’ha estat la principal font d’inspiració. Miró va experimentar amb formes simples, colors vius i materials inesperats, trencant les normes convencionals de l’escultura i la pintura. Moltes de les seves obres escultòriques es basen en objectes trobats —ferros vells, eines, trossos de fusta— que ell transformava en éssers fantàstics, figures còsmiques i símbols plens d’imaginació.
Amb Mirada Mironiana, els infants observen, transformen i creen. A partir de materials reciclats, es converteixen en artistes, explorant textures, formes i colors per donar vida a la seva pròpia escultura, tal com ho feia Miró.
PER A QUI ÉS EL PROJECTE?
Aquest projecte ha estat dissenyat especialment per als alumnes d’#infantil 5. A partir del seu interès per l’art i la figura de Joan Miró, s’ha creat una proposta globalitzadora, creativa i vivencial. Les famílies també hi han tingut un paper important, col·laborant amb l’aportació de materials reciclats i participant en la visita a l’exposició final. Mirada Mironiana s’alinea amb els grans eixos del currículum d’educació infantil i fomenta un aprenentatge global, actiu i significatiu a través de diversos àmbits:
El projecte s’ha desenvolupat durant el segon trimestre del curs i tindrà el seu punt i final amb l’exposició que es realitzarà el 22 d’abril coincidint amb l’inici de la setmana cultural a l’escola.
COM HEM FET EL PROJECTE? PASSOS A SEGUIR
Presentació del projecte
El projecte va començar amb una capsa sorpresa que amagava diversos elements relacionats amb Joan Miró: quadres, fotografies, contes, símbols i altres materials visuals.
Uns personatges animats, els Mironins, van ajudar els infants a endinsar-se en l’univers artístic de Miró d’una manera lúdica i propera.
Pluja d’idees i formulació de preguntes
A partir del que van descobrir dins la capsa, els infants van compartir els seus coneixements sobre Joan Miró i van expressar què volien aprendre. Aquesta fase va permetre recollir preguntes i interessos per orientar la investigació i donar forma al projecte des del propi procés de descoberta.
Creació d’escultures en petit grup
Les famílies van col·laborar aportant materials reciclats (ampolles, taps, caixes, tubs, etc.), que es van convertir en la base de les escultures.
Es van formar grups de quatre infants per fomentar el treball cooperatiu i la presa de decisions compartida, afavorint:
Muntatge i decoració de les escultures
Cada grup va dissenyar i construir la seva escultura utilitzant els materials reciclats. Un cop enllestides les estructures, les van pintar amb els colors característics de Joan Miró (vermell, blau, groc i negre) i les van decorar amb símbols inspirats en la seva obra: estrelles, ulls, llunes i formes abstractes.
Posar nom a les escultures
Seguint l’estil creatiu i poètic de Miró, cada grup va batejar la seva escultura amb un nom original, potenciant així la imaginació i l’expressió verbal dels infants.
Exposició final
Amb totes les escultures acabades, l’escola es va transformar en una autèntica galeria d’art oberta a les famílies. L’exposició mostrava tot el procés de creació i d’aprenentatge viscut.
A través d’aquesta experiència col·lectiva, els infants han descobert com l’art pot esdevenir una activitat compartida i enriquidora, on cada aportació individual transforma i enriqueix l’obra final.
Per dur a terme el projecte s’han utilitzat diversos recursos i materials: elements reciclats com ampolles, capses, tubs de cartó, taps i plàstics; material artístic com pintures, pinzells, retoladors, cartolines, tisores i precinte; i recursos bibliogràfics i visuals sobre Joan Miró, incloent-hi obres, contes, fotografies i símbols. També es va fer servir la capsa dels Mironins per introduir el projecte de manera lúdica, així com cartelleria i suports visuals per presentar títols, explicacions i noms de les escultures. A més, es va habilitar l’espai de la sala blava per muntar l’exposició final i es va mantenir una comunicació activa amb les famílies mitjançant invitacions, cartells informatius i trobades presencials.
25 escoles a Catalunya amb un projecte transformador, compromès i il·lusionant: #avuixdemà
© 2020 Escoles FEDAC | Tots els drets reservats - Avís legal - Política de privadesa - Política de cookies - Design by Creaescola